Kiskörút Csehországban

Időugrás az aranyló középkorba 5 nap/4 éjszaka
2023-04-19 - 2023-04-23
59 900 Ft,-/fő+200 EUR,-/fő

1. nap

Találkozó, majd indulás Nagykanizsáról a Zalaegerszeg-Szombathely-Kőszeg útvonalon, Ausztrián keresztül a Cseh-Morva fennsík gyöngyszemébe, Telčbe. Az UNESCO Világörökség e helyszíne maga az időcsapdába zárt építészettörténet, ahol azonnal az eleven középkorba csöppenhetünk a cseh sörözőkben gazdag tágas főtéren, annak egységes lábas házaival, gótikus és reneszánsz lakóépületeivel, a barokk díszkúttal, valamint a csöpp vízivárral.

Rövid városnézés és szabadprogram után indulás a halastavak földjére, a vízimanók és az első cseh sör készítésének városába: Třeboň-ba. A pontyokkal teli tavak és középkori várfalak ölelésében fekvő kisváros színes hangulatát színházi kulissza-szerű terei, szűk utcácskái és az utolsó Rožmberk herceg idején épült reneszánsz kastély teszi felejthetetlenné, no és a kis tereken olykor felbukkanó délceg pávái. A városnézést követően megízleljük az 1379 óta helyben főzött Regent sört a patinás gyár sörözőjében.

Délután megérkezés Dél-Csehország gazdasági és kulturális központjába České Budějovicé-be. A belvárosi négycsillagos szálláshely elfoglalását (2 éj) követően közös séta a középkori városmagban, kezdve a négyzetalakú, 133x133méteres főtérrel, az ott található Városházával, a híres Sámson-kúttal és a rémisztő akasztófa-kővel. Majd elsétálunk a Fekete-torony, a történelmi templomok, a régi Sóház és a Vas-szűz torony érintésével a Malše folyó partjára, melyet szabadprogram vagy fakultatív választható vacsora követ a belváros egy patinás éttermében, a hajdani mészárszékben.

2. nap

Délelőtt az angol királyi udvar szellemiségéé a főszerep, hiszen meglátogatjuk Európa egyik legszebb romantikus, Windsor mintájára épült Tudor-stílusú kastélyát Hluboká nad Vltavou-ban. A Moldva fölé tornyosuló vadászkastély egy angolpark közepén trónol, büszkén vállalva gótikus eredetét és a Schwarzenberg hercegek örökségét, melyben olyan különlegességek is megtalálhatóak, mint a központi fűtés vagy a vízöblítéses toalett.

A romantikus időutazást követően a cseh világörökségek Hollókőjét, Holašovice-t keressük fel. Egy kis tó körül elterpeszkedő bájos falucska hiteles és élő látlelete a 18-19. századi népi építészetnek, a „parasztbarokknak”. Rövid séta az idilli vidéki élet e kies szegletén.

A délutánt Český Krumlov-ban, a Moldva dupla kanyarulatába beékelt mesevilág-hangulatú kisvárosban töltjük, melynek középkori óvárosa és sziklára épült vára 1992 óta az UNESCO Világörökség részét képezi. Krumlov malmait, várát, gótikus templomát és keszekusza utcácskáit egy közös séta során ismerjük meg, az ezt követő szabadprogram keretében pedig kóstolásra ajánljuk a gyár sörözőjében a város sörét, a hajdani Eggenberget. Világcsoda kisváros élő medvékkel a várárokban. Este szabadprogram České Budějovicé-ben.

3. nap

Utazás Prágába, közben érintve Tábor egykori huszita fellegvárát és Zvíkov királyi várát, a cseh várak királyát.

Tábort egyedülálló módon néhány hét alatt „állították fel”, akár egy tábort (a „tábor” szó jelentése ugyanaz, mint magyarul), amikor a környékbeli husziták ide gyűltek össze megóvni igazukat és hitüket. A biblikus ihletettségű, sziklamagas fennsíkon fekvő város utcácskáit védelemre tervezték, ezért rendkívül kacskaringósak, így meghitt zugok, romantikus kazamaták, ódon városfalak és tornyok váltogatják egymást a huszita mozgalom mindenütt kitapintható szellemével átszőtten. Közös sétánk kiindulópontja a fenséges gótikus városházával és templommal, a híres hadvezér, Jan Žižka lovasszobrával ékesített főtér lesz. Onnan vesszük be az óváros keskeny, kanyargós utcácskáit.

Zvíkov vára a Moldva és az Otava összefolyásánál található legszebb fekvésű gótikus várkastély Csehországban, melyet egy keskeny földnyelven keresztül lehet megközelíteni. A cseh várak királyának is nevezik, mivel 1306-ig, a Přemysl-ház kihalásáig, majd később újra a bevehetetlen királyi vár volt, ahol a cseh királyi koronázási ékszereket is sokáig őrizték. Megtekintése közben összetalálkozhatunk itt a torony szellemével is, aki a beszámolók alapján hajdan az építőmestereket riogatta. Nem ijedünk meg!

A kirándulást követően a „száztornyú” Prágába visz az utunk, ahol a megérkezés és szállásfoglalás után (2 éjszaka négycsillagos szállodában) a késő délutánt és estét a történelmi városközpontban töltjük, belevetve magunkat az óváros forgatagába és csodáiba. Az Óvárosi téren gyönyörű gótikus, reneszánsz és barokk épületek, templomok között sétálunk, megtekintjük az Óvárosi városházát is a középkori csillagászati óraszerkezettel, a világhírű Orlojjal, mely Prága szimbóluma. Esti közös sétánkat a Vencel téren zárjuk. Ezt követően szabadprogram a belvárosban.

4. nap

Reggeli után az egész nap Prágáé. Városnézésünket a Moldva bal partján, a sziklamagaslatra épített várnegyedben, a Hradzsinban folytatjuk, amely a világ legnagyobb várkomplexuma és egyben Prága legrégebben lakott része. Sétánk során megtekintjük a gótikus Szt. Vitus-székesegyházat, a Szt. György-szobrot, a Régi Királyi palotát, a Szt. György-bazilikát, majd bekukkantunk a várfalnál található festői szegletbe, az Arany utcácskába. Ezután lesétálunk a mesés Kisoldalra, ahol egy rövid ebédszünetet követően a városrész kis utcáin keresztül megérkezünk a világhírű gyalogos kőhídhoz, a Károly hídhoz, melyen átandalogva újra az Óváros hangulatos forgatagába csöppenünk. A délután további részében szabadidő a város egyéni felfedezésére, kellő időt hagyva a prágai sörre és ételekre, és a közeli zsidónegyed javasolt megtekintésére.

5. nap

A cseh világörökségek egy különlegességével koronázzuk meg kirándulásunkat, időugrásunkat a múltba, ugyanis Prágát elhagyva Kutná Horát célozzuk meg, melynek látványosságai joggal vetekednek a világ más épített csodáival. Megtekintjük az impozáns Szent Borbála katedrálist, amely a közép-európai gótikus építészet egyik legszebb példája, majd a rémisztően fenséges Csontkápolnával – ami valóban az, aminek hangzik – zárjuk utunkat. Szabadprogram után hazaindulunk és az esti órákban érkezünk Nagykanizsára.

 

Az ár tartalmazza:

Utazás kényelmes autóbusszal, 2 éjszaka České Budějovice belvárosában és 2 éjszaka Prága belváros közelében 4*-os szállodákban, 2 ágyas saját fürdőszobás szobákban reggelivel, magyar nyelvű idegenvezetéssel.

Idegenvezető: Lehota János

Egyágyas felár: 105 EUR

Utazás: légkondicionált autóbusszal.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • 4€/fő idegenforgalmi adó
 • 2750Ft VOX készülék díja (városnézéshez)
 • Utasbiztosítás
 • Belépők: kb. 730 CZK
  • Zvíkov vára                                                                                    160 CZK
  • Prága - Vár (Katedrális, Királyi palota, Arany utcácska)    250 CZK
  • Kutna Hora - Szt. Borbála és Csontkápolna                        320 CZK
 • Fakultatív programok:
  • Cesky Krumlov vártorony                                                          50 CZK
  • Vacsora České Budějovice belvárosában                            525 CZK

 


A részvételi díj nem tartalmazza a BBP biztosítás árát.
BBP biztosítás: 700 - 1300,- Ft/fő/nap életkortól függően

Minimális indulási létszám: 40 fő.

 

Jelentkezés, további információk:

Top Utazási Iroda
8800 Nagykanizsa, Csengery utca 4. fsz. 4.
Tel: +36 30 600 1954
E-mail: info@toputazas.com
https://www.facebook.com/TopUtazasiIroda

Lenti: Keszte Katalin
Tel: +36 30 698 7908
Facebook: https://www.facebook.com/katicsa.keszte

 

Utazási irodánk a programváltozás jogát fenntartja. A belépő árak tájékoztató jellegűek.